בדרך להסכם קואליציוני, בארבע לפנות בוקר (ב') הצוותים עשו הפסקה בדיונים ופרשו למנוחה. בעקבות הפגישה בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יאיר לפיד, נפתלי בנט ואביגדור ליברמן, וגם בעקבות הפגישות של הצוותים, נרשמה התקדמות מסוימת בשיחות, אך עדיין הצוותים לא הגיעו להסכמות שיאפשרו חתימה על הסכם קואליציוני.
היום בשעה 12:00 יחדשו כל הצוותים את המגעים ביניהם, כשגם נתניהו לפיד בנט וליברמן צפויים להיפגש פעם נוספת במהלך יום.
בעלי הברית לפיד ובנט הגיעו אמש ללשכת ראש הממשלה כל אחד בנפרד. נתניהו הזמין אותם לפגישה משולשת כדי לנסות לסגור עניינים ולהגיע למצב שיאפשר את השבעת הממשלה כבר השבוע או מקסימום בתחילת השבוע הבא.
לצד הדיונים האינטנסיביים על חלוקת התיקים ומספר שרי הממשלה, צוותי המו"מ של הליכוד-ביתנו, יש עתיד והבית היהודי עסקו בימים האחרונים לא מעט במתווה השוויון בנטל, כשבשורה התחתונה מסתמנת דרמה לא קטנה. בעוד שחלק מפרטי המתווה המוסכם כבר ידועים, מתבררות עתה הסנקציות שיוטלו על תלמידי ישיבה שיבחרו לפעול בניגוד לחוק ולא יתייצבו לשירות צבאי או אזרחי. גורמים המעורים בפרטים מסבירים כי חבילת הסנקציות שעליה הוחלט זהה כמעט לחלוטין למסקנות ועדת פלסנר שלהן התנגדו נתניהו והחרדים באופן חריף.
נכון לעכשיו נראה שהסנקציות הפליליות נגד המתחמקים משירות לא ייכללו במתווה הסופי, אולם הסנקציות הכלכליות צפויות להיות מחמירות במיוחד. בין היתר הן אמורות לכלול איסור יציאה מהארץ, שלילת נקודות הזיכוי במס הכנסה והקצבאות, מענקים ופטורים מתשלום, למעט קצבאות בסיס הניתנות על ידי הביטוח הלאומי, המתחייבות על פי החוק ולהן זכאי כל אחד. הסנקציות כוללות גם את ביטול מעמד האברך בביטוח הלאומי.
מי שעוד יספגו נזקים כלכליים הן הישיבות החרדיות עצמן. ישיבות שיתברר כי הן מעודדות התחמקות משירות ייאלצו להתמודד עם פגיעה משמעותית בתקציביהן. במערכת הפוליטית העריכו אמש כי לאחר פרסומו הרשמי של המתווה צפויות המפלגות החרדיות להביע מחאה חריפה.
נכון לאמש, הוויכוח המרכזי בין צוותי המו"מ של הליכוד-ביתנו ויש עתיד מתמקד סביב השאלה איזו מפלגה תקבל לידיה את תיק החינוך. מתברר כי מאחורי ההתעקשות של הליכוד על התיק עומדות דווקא המפלגות החרדיות. בכירים בליכוד טוענים כי בימים האחרונים מפעילים חברי הכנסת החרדים לחצים כבדים על אנשי הליכוד, ועל נתניהו עצמו, להתעקש להשאיר התיק בתוך מפלגתו ולאפשר לגדעון סער להמשיך בתפקיד השר. לדברי אותם גורמים, החרדים מעוניינים שהתיק יישאר בליכוד משום שהמשרד חולש על חלקים משמעותיים מתקציבי הישיבות החרדיות. אם התיק יימסר לידי ח"כ שי פירון מיש עתיד, חוששים במפלגות החרדיות כי תקציב הישיבות ייפגע משמעותית, בעוד שאם סער יישאר בתפקידו הם מעריכים שיפעל בתיאום עמם ולא יאפשר פגיעה בישיבות החרדיות.
"בליכוד מבינים שלא כדאי להם לקרוע איתנו את הקשר באופן מוחלט, אם הם מעוניינים להשאיר פתח לשיתוף פעולה בעתיד, ולכן הם עושים ככל יכולתם על מנת להשאיר את משרד החינוך בליכוד", הסבירו אמש בכירים ביהדות התורה.
גורמים בליכוד הזכירו כי סגנו של סער במשרד הוא ח"כ מנחם אליעזר מוזס מיהדות התורה, איתו יש לסער מערכת יחסים קרובה. "גם סער עצמו מעוניין לשמור על יחסים טובים עם החרדים, במידה ויש לו תוכניות גדולות בהמשך ורצון להנהיג את הליכוד ואולי אף להתמודד על ראשות הממשלה", הסבירו במפלגות החרדיות.
ביש עתיד ובליכוד לא מראים בינתיים כל כוונה לוותר על התיק. ביש עתיד אף הודיעו כי הם מוכנים לוותר על הפנים כדי לקבל את החינוך.
לא רק תיק החינוך עומד במוקד השיחות בין הליכוד-ביתנו ויש עתיד: גם מספר השרים בממשלה לא סגור עדיין, לאחר שביש עתיד הבהירו כי לא יוותרו על הקטנה משמעותית של הממשלה. "יש הבנה ברורה שעתידה של יש עתיד, מבחינת ההבטחות לבוחר, ייקבע משמעותית לפי מספר השרים ופחות על השאלה מי יהיה שר מטעמנו", הבהירו אמש בכירים במפלגה. "לכן אנחנו באים עם נחישות מאוד ברורה בעניין".
אמש התברר כי הצדדים עדיין רחוקים מהסכמה וכי המו"מ צפוי להימשך גם היום. "הדרך עדיין ארוכה", סיפר אמש גורם בצוות המו"מ של יש עתיד. שלושה תחומים אינם סגורים סופית: מספר השרים, חלוקת התיקים וגם נושאים מסוימים בקווי היסוד.
בליכוד היו מי שטענו כי מדובר במשבר יזום ומתוכנן מראש על ידי יש עתיד. "לפיד כבר אמר כמה פעמים שזה יסתיים רק ברגע האחרון", הסבירו אמש בליכוד. "זה פשוט ניסיון מצידו למקסם כמה שיותר רווחים ברגעים האחרונים של המו"מ". במטרה לגשר על הפערים נפגשו אמש ראש הממשלה נתניהו, לפיד ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט.
בעקבות העיכוב בסיכומים נערכים בליכוד-ביתנו לכך שגם השבעת הממשלה תידחה ליום חמישי השבוע ואולי אף לתחילת השבוע הבא. רמז נוסף לכך ניתן לקבל מזימון ישיבה מיוחדת של מרכז הבית היהודי ליום רביעי בערב כדי לאשר את מינוי השרים מטעם המפלגה. כינוס המרכז אמור להתקיים עוד לפני השבעת הממשלה והעובדה שהמרכז זומן ליום רביעי בערב מרמזת כי גם בבית היהודי מבינים שהסיכוי להשביע את הממשלה ביום רביעי נראה כרגע נמוך. במפלגה הסבירו כי אם תהיה התפתחות דרמטית בשיחות ניתן יהיה להקדים את כינוס מרכז המפלגה, בהתאם ללוח הזמנים הפוליטי